ALMÁSPITE
ALMÁSPITE / Latsia nagymamája
Nagy gáztepsibe való adag
70 dkg liszt 35 dkg vaj vagy margarin 2 tojássárgája + 1 egész tojás 2 cs sütőpor csipet só 2 dl tejföl 35 dkg cukor + 2 marék 2 kg alma fahéj zsemlemorzsa vagy darált dió
A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrot. A közepében lyukat mélyítünk és beletesszük a tejfölt és a 2 tojássárgáját, valamint az 1 egész tojást. Belülről kifelé haladva lassan elkeverjük, mindig egy kis lisztet hozzákeverve, amig egyenletes tésztát nem kapunk. A tésztát 1 nagyobb és 1 kisebb részre szétosztjuk, a nagyobb darabot kinyújtjuk és a tepsibe fektetjük, a széleit felhúzva. Megszórjuk a zsemlemorzsával vagy a darált dióval, rátesszük a héjastól megreszelt almát, megszórjuk fahéjjal és ráterítjük a tészta másik felét. A széleket összenyomkodjuk. A maradék 2 tojásfehérjét habbá verjük, rákenjük a tésztára, megszórjuk 2 marék cukorral, villával megszúrkáljuk és 200 fokos sütőben 30-40 perc alatt készresütjük
|