100 %-os rozskenyér
100 %-os rozskenyér / Mikko
1 kg rozsliszt 100 g kovász 15 g só 3-4 teáskanál örölt kömény 8 dl víz 2 evökanál szárított élesztöpor
A liszt felét a víz felével meg a kovásszal, élesztöporral, összekeverni, letakarni és állni hagyni, míg nem kezd bugyborékolni, ez több órába is kerülhet.
Ekkor a többi részét is hozzáadni és jól kigyúrni. Egy kizsírozott nagy, hosszúkás formába tenni és kelni hagyni. Hideg sütöbe tenni, 220 fokra állítani és ca. 1 órát sütni.
Nos ez az alaprecept. Ezt én minden egyes alkalommal másképp csinálom. Az élesztö gondoskodik arról, hogy gáz is képzödjön a tésztában, különben túlságosan tömör lenne. aki úgy szereti, az elhagyja az élesztöt és csak kovásszal dolgozik. Lehet még a kömény helyett tenni: mogyorót, diót, zabpelyhet, mandulát, pörköltet.
A kenyérsütésnél fentartással kell dolgozni, az egész a liszttöl és a kovásztól függö, ezért a megadott mennyiségek csak körülbelüli mennyiségek. A vízzel is ugyanez a helyzet. A liszt minöségétöl függ, hogy mennyi vizet vesz fel az egész. Amennyiben a tészta ragad, lehet kis lisztet adni hozzá és viszont! Ha lazábbra akarjátok csinálni, akkor lehet még a lisztarányt így csinálni: Az 1 kiló rozsliszt helyett, 800 g roszlisztet és 200 g fehér lisztet veszünk.
Latsia: - nekem még vett fel lisztet a tészta - jó sokára kelt meg:O)) - 220 fokon sütöttem 10 percig, majd 190 fokon 50 percig
|