SZÍVBŐL SÜTÖTT ZSEMLÉK
SZÍVBŐL SÜTÖTT ZSEMLÉK / Istar
Hozzávalók 16 db "szívzsemléhez":
45 dkg liszt 5 dkg vaj 2, 5 dl langyos tej 3 dkg élesztő 1 tk cukor 1/2 tk só
A 2, 5 dl tejben felolvasztjuk az 5 dkg vajat, majd belemorzsoljuk az élesztőt és beletesszük a cukrot is. Elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a sót is és sima tésztává gyúrjuk. Kelesztjük fél órát, majd 16 részre osztjuk. Ezt követően vagy szív alakú formával kiszaggatjuk őket, vagy ha az nincs, akkor csepp alakúra formáljuk, majd a felső, gömbölyűbb végéből késsel vagy ollóval ék-alakot vágunk ki, s az éles széleket pedig legömbölyítjük. Újra letakarjuk és 30 percet pihentetjük. Tejjel elkevert tojássárgájával megkenjük, majd beszórjuk szezámmaggal, és 10 perc alatt, 250 fokon szép aranysárgára sütjük őket. Finomak, és vendéglátáshoz is rendkívűl hasznosak. Mivel helyes duci szivecskék lesznek, tényleg olyanok, akár egy péksüti. Kedves figyelmességként tányér mellé is tehetők.
|