Kürtös kalács
Kürtös kalács / Dubravecz Emese
1 dl tej 1 cs. vaníliás cukor 3 dkg éleszt ő 50 dkg liszt egy csipet só 2 tojás 10 dkg olvasztott margarin 2 ek. cukor reszelt citromhéj
a kenéshez (ízlés szerint): kristálycukor dió vagy fahéj olvasztott vaj
A tésztához langyosítsd meg a tejet, tedd bele a vaníliás cukrot, morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel kb. 8-10 perc alatt, ezután állítsd össze a tésztát: egy nagy tálban keverj el 50 dkg lisztet egy csipetnyi sóval, a tojással, az olvasztott margarinnal, a cukorral, a reszelt citromhéjjal és a felfuttatott élesztővel. Néhány percig dagaszd robotgéppel, hogy jól formázható, kemény tésztává álljon össze.
Langyos helyen, letakarva egy óráig keleszd, majd lisztezett gyúródeszkán kb. 0,5 cm vastagságú téglalappá nyújtsd ki.
Egy fadorongot, vagy a folpack keménypapír belsejét fedd be teljesen alufóliával és kend be olvasztott vajjal. A tésztából hosszában vágj 3 cm-es csíkokat, és spirál alakban tekerd a dorongra úgy, hogy egy kis réteg az előzőn legyen, vagyis fedje.
Kend be a tésztát vizes ecsettel és forgasd meg kristálycukorban (a cukrot ízesítheted dióval vagy fahéjjal is). Tedd egy kivajazott tepsibe és 20 percig süsd. Félidőben locsold meg olvasztott vajjal, és szórd meg cukorral. Ha kész csúsztasd le a dorongról.
Latsia: - megfeleztem az adagot, mert kevesebbet akartam, vagyis csak egy kalácsot - a kenyérsütőgép dagasztotta-kelesztette a tésztát / 1,5 óra / - vajazott őzgerinformára tekertem a tésztát, és jól rányomkodtam, ahogy Böbsi-nél láttam - ha egész adagot készítünk, akkor a 2 őzgerinc formát kell összefogni, rátekerni a tésztát és aztán kettévágni - 170 fokon sütöttem 20 percig - diós cukorba forgattam
|