Farsangi szalagos fánk /
Farsangi szalagos fánk / Latsia
1/2 kg liszt 4 nagy tojássárgája 7 dkg vaj 3 tk cukor 1 tk só 4 dkg friss élesztő 2-2,5 dl tej 1 kk rum
Az összes hozzávalót a kenyérsütőgépbe tettem, megdagasztattam vele a tésztát. 20 perc kelesztés után átdagasztottam és egy nagyobb pogácsa szaggatóval kiszaggattam, / lehet pohárral is/ sütőpapírral bélelt tepsikre. Újabb 15-20 percet kelesztettem letakarva.
Forró olajban /170 fokos/ pár perc alatt kisütöttem úgy, hogy a hüvelykujjammal kissé benyomtam és a felül lévő, benyomott oldalával lefelé tettem az olajba, hogy a másik oldalnak is legyen ideje feljönni. Fedő alatt sütöttem, majd megfordítottam és a másik oldalát befedés nélkül sütöttem meg. A középső része nem ért a forró olajba, mert szépen megkelt a fánk, ezért lett szalagos. Megtöltöttem fecskendővel lekvárral és megszórtam porcukorral.
|