PULYKA : Dióval töltött pulyka |
Dióval töltött pulyka
Dióval töltött pulyka / jolan
5-7 kg-os pulyka
25 dkg durvábbra darált dió diónyi vaj 12 dkg finom zsemlemorzsa 2 ek tejszín 50-70 dkg darált sertéshús 2 vízben áztatott zsemle 2 tojás majoranna, bors 1 gerezd fokhagyma 1 kisfej vöröshagyma
A tölteléknek szánt hús mennyisége a pulyka nagysága szerint lehet több vagy kevesebb. A pulyka sütésének idejét is az határozza meg, hogy mekkora. Kilónként 30-40 percet kell számítani.
Diós töltelék:
Összedolgozzuk a diót a puha vajjal, a zsemlemorzsával,a tejszínnel, a sóval és az őrölt borssal, s a kívül belül megsózott pulyka nyakbőrébe töltjük úgy, hogy elérje a mellehúst. A darált sertéshúst a megszokott módon összekeverjük a hozzávalókkal,áztatott zsemlével, a két tojással, fokhagymával, hagymával, borssal, majorannával, sóval, és a hasüregbe töltjük. Kiolajozott sütőedénybe tesszük a pulykát, jól megkenjük olajjal. Élénk tűzön 15 percig elősütjük, majd kevés vizet öntünk alá, aluföliával lefedjük, folytatjuk a sütést minimum 30 percet számítva kilónként. Amikor már alaposan megpuhult, közben állandóan locsolva saját levével, vegetás tejszínnel átkenjük, és a sütőbe visszatéve ropogós pirosra sütjük Szalonnával is boríthatjuk, de csak az utolsó 20 percben, különben a szalonna odaég.
|