FRANCIA TÚRÓS-SONKÁS RÉTES
FRANCIA TÚRÓS-SONKÁS RÉTES
2 kis rúdhoz / 12 szelethez
500 g / 2 lapos mélyhűtött leveles tészta 20 g puha mazsola 100 g félzsíros tehéntúró 100 g tejszínes krémsajt 1 + 1 tojássárgája só, őrölt fehér bors 40 g mandulapálcika 200 g szeletelt főtt sonka / prágai 250 g szeletelt eidami sajt
A tésztát szobahőmérsékleten felengedjük. A mazsolát meleg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A túrót és a krémsajtot simára keverjük 1 tojássárgájával, 1/2 kk sóval, ízlés szerinti borssal. A mandulapálcikát darabosra, a sonkár 1 cm-es csíkokra vágjuk. Sütőpapírral kibéleljük a tepsit és a sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Lisztezett konyharuhán kb. 30 x 40 cm-es nagyságúra nyújtjuk az egyik tésztalapot. A széleken 3-3 cm-et szabadon hagyva megkenjük a túrókrém felével, megszórjuk a mazsola és a mandula felével. Rászórjuk a sonkacsíkok felét és betakarjuk a sajtszeletek felével. Felhajtjuk a töltelékre a rövidebb tésztaszéleket, majd a konyharuha segítségével hosszában szorosan feltekerjük. A tepsire görgetjük. A maradék hozzávalókkal megtöltjük a másik lapot is, feltekerjük és a tepsire emeljük. Tetejüket megkenjük amaradék tojássárgájával, villával sűrűn megszurkáljuk. Közéspső bordamagasságon 40 percig sütjük. / Ha nagyon barnulna a teteje, alufóliával letakarjuk./ A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, rézsútosan szeleteljük és tálra rendzzük. Csak frissen jó, mélyhűthető!
Latsia: - csak féladagot csináltam kettőnknek - én előre nyújtott tésztából sütöttem, ami pont ekkora - rajtahagytam a tésztát a saját papírján és azzal tekertem fel, így nem kellett hozzá lisztezett konyharuha - pillanatok alatt kész, isteni vendégváró!
|