Forrázott zsömlék
Forrázott zsömlék / petra
15 g friss élesztő 150 ml meleg víz 1 tk cukor 550 búzaliszt 2 tk búzacsíra 1,5 tk só 275 ml langyos tej 30 g puha vaj
2 ek búzacsírakivonat / elhagyható
Az élesztőt és a cukrot felöntjük a meleg vízzel és 5 percig állni hagyjuk. A lisztet és a búzacsírát az üstbe tesszük, az élesztős vizet és a langyos tejet hozzáadjuk és 3 percig dagasztatjuk, közben hozzáadjuk a puha vajat. Aztán a sót is beleszórjuk és további 5 percig dagasztjuk, míg a tészta rugalmas lesz. egy kicsit átdagasztjuk kézzel is és egy olajjal kikent tálba tesszük, lefóliázzuk, és 45 percig kelesztjük, vagy míg a duplájára kel. Akkor 16 db-ra vágjuk, /darabonként 65 g/ zsömlét formázunk belőle és egy enyhén lisztes felületen újabb 20 percig kelesztjük. Ezalatt egy nagy, széles lábost 3/4-ig feltöltünk vízzel, hozzáadjuk a búzacsírakivonat-ot és a vizet felforraljuk. 2 sütőpapírral bélelt tepsit előkészítünk és a sütőt 220 fokra előmelegítjük. A zsümléket adagonként /ahány belefér kb 4.db/ a lobogó vízbe tesszük, 1 percig főzzük, megfordítjuk és a másik oldalukat is 1 percig főzzük, majd szűrőlapáttal kiszedjük kicsit lecsepegtetjük és a tepsire tesszük. Amikor 8 zsemlével megtelt a tepsi, a középső sínre toljuk és kb. 20-25 perc alatt, aranybarnára sütjük őket. Így járunk el a többi zsömlével is.
Latsia: -nekem nem kellett hozzá az összes tej, csak 200 ml, úgyhogy legközelebb inkább majd az élesztőt teszem kevesebb vízbe, hogy inkább a tej teljes mennyisége menjen bele.. - a búzacsíra kivonatot nem tettem bele a vízbe, mert itt nem találtam még ilyet:O))
|