Aszalt gyümölcsös kalács / fonott /
Az Aszalt gyümölcsös kalács a Briós receptje alapján készül!
BRIÓS / Latsia anyukája
1 kg liszt 5 dkg élesztő 12 dkg cukor 1 tojás sárgája 1/2 l tej 1 marék mazsola
1 egész tojás lekenéshez Dagaszt, kel, dagaszt formáz, leken, keleszt, leken. 15-20 percig sül előmelegített sütőben.
Latsia: Féladagot csináltam így:
Kenyérsütőgép dagasztotta 30 percig a tésztát, majd kelesztette 20 percig, kivettem, 8 részre osztottam, és minden részt megfeleztem, kisodortam és brióssá formáztam. Lekentem, 20 percet kelesztettem a sütő kislámpája melegénél, újra lekentem és felkapcsoltam 200 fokra, majd a felkapcsolástól számítva 20 percet sütöttem. Én a kelttésztát mindig hideg sütőben kezdem el sütni, mert amíg melegszik a sütő, húzza fel a tésztát és még nagyobbra kel! Anyukám nem. Mazsolát most nem tettem bele, mert sonkához ettük.
Ma szintén féladagból sütöttem az Aszalt gyümis kalács-ot, minden u.a. csak a megkelt tésztát 3 felé vettem, kinyújtottam téglalapokká a részeket, megszórtam aszaltgyümivel / áfonya, szőlő, sárgabarack, kókusz, szilva, füge stb./, feltekertem, megfontam és a továbbiakban is a Briós szerint jártam el, csak picit tovább sütöttem. Ha hirtelen pirul a teteje, le kell takarni!!!
|