PIROG
PIROG / Latsia
10 dkg liszt 1,5 dkg friss élesztő 1 dl langyos tej 1 tk cukor 3 dkg olvasztott vaj 10 dkg liszt 1 tojás só, bors 15 dkg szalonna 1 hagyma 1 dkg vaj 1 tojássárgája
Az első hozzávalócsoportot összekeverjük és letakarva meleg helyen 20 percig kelni hagyjuk. A második csoportot az elsőhöz adjuk és tésztává dagasztjuk, majd letakarva kb 1 órát meleg helyen kelesztjük. A hagymát és a szalonnát felkockázzuk és a vajon barnára pirítjuk, majd borsozzuk és hűlni hagyjuk.
A tésztát egy lisztezett munkafelületen 1/2 cm-esre nyújtjuk, egy 7cm átmérőjű pohárral kiszaggatjuk, egy teáskanállal tölteléket teszünk a körök közepébe, félbehajtva lezárjuk, és a széleket egy villával összenyomjuk. A tojássárgáját egy kis vízzel elkeverjük, megkenjük a pirogokat vele és 180 fokra előmelegített sütőben, a középső sínen kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. 20 db lesz belőle
Latsia:
- a tészta a dagasztásnál nekem 2 ek lisztet még felvett - húsosszalonna helyett füstöltsonka kockákat tettem bele - nem pohárral, hanem egy spec.tésztavágóval szaggattam és hajtottam össze a pirogokat - nagyon finom tészta, és sztem bármivel tölthető, akár édes töltelékkel is
|