SPAGHETTI CARBONARA
SPAGHETTI CARBONARA / Antonio Gambadoro
500 g olasz spagetti 250 g húsos szalonna 4-5 tojás feketebors, só Parmigiano vagy Grana Padano sajt
Felvágjuk kis darabokra vagy csíkokra a szalonnát, /jó húsos szalonnát vegyünk, nagyon alkalmas a csomagolt is/, felmelegítjük nagy serpenyőben zsiradék nélkül, sok fekete borsot őrlünk rá és kis lángon főzzük néhány percig, de nem pirítjuk meg, majd levesszük a tűzről.
Egy magas fazékban forraljunk vizet, de kérlek, semmi olajat ne önts bele. Ez nagy bűnnek minősül Olaszországban! Ne féljetek, a tészta nem fog összecsomósodni/ragadni.
A sós forrásban lévő vízbe dobjuk az összes spagettit egyben, semmikeppen nem törjuk szét!
Azonnal meg kell keverni és néhány percenként, ahhoz, hogy ne ragadjon össze!
Közben elkészítjük a tojást egy mélytányérban: röviden felverjük villával /általában 1 tojás / 100 g tészta/. Adjunk még hozzá borsot és bő Parmigiano-t.
Leöntjük a vizet, jól leszűrjük, de nem szabad a tésztát a víz alá tenni, különben lemosódik róla a só és egyébként a szósz nem illeszkedik szépen rajta.
Utána gyorsan beleöntjük a tésztát a serpenyőbe, megkeverjuk a szalonnával, adunk még hozzá borsot, ráöntjük az előbb elkészített tojást és visszatesszük a tűzre, kis lángon max. 1-1,5 percig (meg kell melegíteni a tojást, de nem megfőzni mert megszárad), közben jól megkeverjük, utána találjuk!
Az igazi olasz Carbonara kész van!
Antonio megjegyzései:
-Jó sok víz kell (min. 1 liter / 100 g tészta), a sót csak akkor kell bele tenni ha a víz már for (kb. 10 g vagy egy kis kanállal / liter víz).
-Nem "Parmezan"-t mondtam, mert az egy rossz utánzat. Nagyon figyeljetek amikor vásároltok, ne vezessen félre a Parma vagy Italia szó a dobozon. Ezek csak rossz minőségű sajtok, más sajt héja vagy maradéka reszelve. Az igazi, melyet Magyarországon is lehet könnyen kapni, a Parmigiano Reggiano vagy a Grana Padano, egészben /nem reszelt/, isteni finom!
-Az olasz tésztat “al dente”-re /"fogra"/ kell főzni. Mit is jelent ez? Azt, hogy kivűl már ehető, belül pedig nincs túlfőzve, tehát meg lehet rágni de nem megy szét. Általában be lehet tartani a a csomagolason feltüntetve főzésidőt /spagettihez kb.8-9 perc/, de mindenképpen meg kell kóstolni, hogy kész van-e.
|