Baconos Ferdinánd kifli
Baconos Ferdinánd kifli / Faqkac 81115
Hozzávalók a tésztához:
35 dkg liszt 2 tojássárgája 3 dkg élesztő 1 kockacukor kb. 1/2 dl tej 1 ek. vaj, vagy margarin ízlés szerint só
A kenéshez: 1 tojássárgája 1/2 dl sós tej
Az élesztőt a kockacukorral meglangyosított tejben felfuttatjuk. A lisztet a vajjal a tojássárgákkal, a sóval és az élesztővel összedolgozzuk, annyi tejjel, hogy puha, de ruganyos tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán azonnal kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra és kockákra vágjuk. Minden kockára teszünk 1 szelet előre kisütött, vagy grillezett vékony szelet bacon szalonnát (legjobb a szeletelt bacon) és egy szelet sajtot. Kifli formára öszetekerjük, tepsibe tesszük, jó távolságra egymástól, mert legalább duplájára nő! A tetejét rögtön megkenjük tojássárgával és jól megszórjuk reszelt sajttal, majd legalább egy órát kelesztjük. Előmelegített sütőben, közepesnél nagyobb tűzön (kb. 200 fokon) aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve megkenjük a sós tejjel és még 1-2 percre visszatesszük. Azután már csak a gyorsaságra kell odafigyelni, ha elég ügyes a konyhatündér esetleg Ő is meg tudja kóstolni mielőtt nyom nélkül eltűnne az asztalról!
Latsia:
- 180 ml tej kellett nekem bele összesen - köralakra nyújtottam és 8 kiflit tekertem fel - nem mertem lekenni a sós tejjel, nehogy elrontsam!:O)) - hamar megsül!
|