KREATOPITA
KREATOPITA / Latsia anyósa
tészta: 3 csésze liszt 3/4 csésze olaj 1 ek vaj 3 tk sütőpor 1 kis doboz joghurt kicsi tej
töltelék: 1 kg darált sertéshús 1 kk pirospaprika 2 nagy fej hagyma 1 kocka Maggi tyúkhúsleves 1/2 csésze víz 1 csokor petrezselyem/csak a végén/
szósz a töltelékhez: 2 csésze tej 2 púpozott ek liszt
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és hideg helyen 1 órát pihentetjük. Amíg hűl, elkészítjük a tölteléket.
A töltelék hozzávalóit elkeverjük és kis lángon 20-25 percig főzzük. /amíg a levét beissza/ Ha kész, beletesszük a felaprított petrezselymet.
A tejben elkeverjük a lisztet és sűrűre főzzük. Belekeverjük a kész töltelékbe.
Egz tepsibe vagy nagy tűzálló tálba tesszük a tészta felét, felhúzzuk a széleit, belesimítjuk a tölteléket, majd befedjük a tészta másik felével. A tetejét megkenjük 1 tojás sárgájával, majd a fehérjével is. /Ayért külön kenjük, mert ha együtt kennénk, akkor lefolyna, így nem/ Bevagdossuk késsel a tetejét szép négyzetekre, ettől könnyebb lesz szeletelni, amikor kisült. 180 fokon 40-45 percig süssük.
Megjegyzés: 1 csésze = 3 dl Sütőtál mérete: 22x32
LATSIA: Ugyanez a tészta ugyanígy elkészítve, nagyon finom spenótos töltelékkel is, akkor a neve : SPANAKOPITA
a spenótos töltelékhez:
1/2 kg darabolt spenót 1 fej vöröshagyma 3 evőkanál liszt 1 evőkanál vaj 1 csomag 20 -25 dkg-os feta csipet só
|