Svéd karácsonyi sonka
Sonka / Brill
"M i pont ilyet fözunk karacsonyra , mert itt karacsonyi es nem husveti sonkat esznek a hagyomany szerint. Ez egy disznocomb , nyers ami be van fuszerezve folyekony fuszerekkel /injekciozva!:)))/ föleg SO-val es haloban , necc- ben van ugye? En kb. 2- 2, 5 kg- ost szoktam venni , a vegere ugy is jol összefö , mert a viz ki megy belöle. A szabaly az , hogy ahany kilo annyi ora lassu fözes kell hozza! En hasznalom a hus-hömeröt , azon pontosan rajta van, hogy a sonka hany fokos kell legyen a belsjeben , amikor kesz es nem kell tovabb fözni. Ugy szurd bele a hömerötut , hogy a vege a hus közepeben legyen 75 fokig kell felmenjen, akkor tovabb mar nem fözzuk.
Hogy kicsit izesebb legyen en a fözölebe teszek nehany baberlevelet mustarmagot, koriander magot, es szemesborsot. Az nem baj hogy kivetted a melyböl, reggel mar fel is teheted föni. Ha sos akkor sot ne tegyel a fözövizbe!!!!!! En a leveben szoktam hagyni kihulni, csak jot tesz neki. Utana vagom le rola a halot amiben aruljak!
Van ugy hogy meg meg is piritom , közvetlen fözes utan , - ez is egy sved tradicio. 1 tojassargaja, nehany kanal mustar kicsi so , cukor olaj es ezzel bekenjuk a sonkat es a börös felevel felfele a grillen a sutöben ovatosan megpiritjuk! föleg az a zsiros börös resze lesz szep es nagyon finom. Van aki meg prezlibe is belehempergeti es ugy piritja meg.
Mi igy csinaljuk Latsia , ez az itteni szokas , nagyon finom es kihulve napokig esszuk es a Sved-asztal egyik legfontosabb kinalata.
Tul bonyolultnak tunik de hidd el nem ördöngös!"
|