ROZSKENYÉR PARASZTOSAN
ROZSKENYÉR PARASZTOSAN / Maceszka
80 dkg finomliszt 30 dkg barna rozsliszt 4 dkg élesztő 2 dkg só 6 dkg vaj vagy margarin 2-3 evőkanál étolaj 2 teáskanál kenyérfűszer aszkorbinsav + sikér 2 dl langyos vízben, 10 dkg rozsliszttel az élesztőt elkeverjük.
Ezután letakarva, védett, langyos helyen 6-8 órán át kelni hagyjuk. Ha jól megkelt az élesztő akkor, akkor mély tálba öntjük. Hozzáadjuk az átszitált liszteket, a sót, az olvasztott vajat, vagy margarint és az étolajat. Én tettem bele kenyérfűszert is két teáskanállal. Jól összekverjük, fokozatosan hozzáadjuk a langyos vizet, és keverővilla segítségével összedolgozzuk. A tészta további dagasztását kézzel folytatjuk mindaddig, amíg az síma felületű nem lesz. Ezután 2 órán át kelni hagyjuk meleg helyen, letakarva. (Én gázsütőbe tettem és nagy tálba, mert kikéreckedik különben!) Ez idő letelte után a megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Kettéosztjuk, lazán átgyúrjuk, cipót formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A cipók felületét kevés liszttel megszórjuk, 30-40 percig ismét kelesztjük, majd a megkelt cipók felületét tejfölös tojással megkenjük. Hideg sütőben sütöttem, maximumra kapcsolva / 300 fok/ kb.30-40 percig, utána letekertem kis lángra / 200 fok /, letakartam sütőpapírral, az egy órás sütésidő végéig. A kenyér felülete szép sárgásbarna lesz és fantasztikus ropogós, tele van durcával.
Latsia:
-legközelebb féladagot cinálok, mert baromi nagy lesz....de isteni!:O) -nekem a sütő bekapcsolásától számítva 20 perc alatt piros lett, akkor fedtem le, és onnan már csak 30 perc volt a sütés -250 fok légkeverésen sült az első 20 percben, utána 200 fokon szintén légkeverés -porélesztőt használtam 14 gr-ot
|